• 24 April - 1 May 2015

  • Friendship. Forever. PriFest.

News

Projekti ‘Cirku fluturues’ prezentohet në Riga në mes 12 projekteve Europiane

Sot, në Riga të Letonisë filloi punimet Europan Script Meeting, që do të zgjasë dy ditë dhe është pjesë e eventit ndërkombëtar filmik Riga Meetings. Në mes të projekteve filmike që do të prezentohen është edhe projekti ‘Cirku fluturues’ nga skenaristi dhe regjisori Fatos Berisha dhe producente Vjosa Berisha. Ky projekt gjendet mes 12 projekteve të selektuara nga gjithë Evropa. Eventi dy ditor European Script Meeting do të trajtojë 12 projektet e selektuara në tentim të zhvillimit të mëtutjeshëm të tyre përmes ekspertëve europian të skenarit. Mbi 20 profesionist në fushën e filmit, skenaristë, regjisorë dhe producentë do të kenë mundësi të takohen në Riga dhe bisedojnë gjatë ditëve të ardhshme lidhur me projektet e tyre si pjesë programit të European Script Meetings. ‘Jemi të lumtur dhe krenar që projekti ynë është selektuar dhe do ta prezentojmë para ekspertëve europian të skenarit. Pas pjesëmarrjes në uorkshopin EAVE on Demand muajin e kaluar, ky është eventi I dytë që projekti ynë merr pjesë, dhe them se jemi në rrugë të mirë t’a zhvillojmë dhe përmirësojmë projektin duke e bërë gati për në fazën e prodhimit’ u prononcua nga Riga Vjosa Berisha producentja e projektit ‘Cirku Fluturues’. European Script Meeting dhe Riga Meetings janë forumet e koproduksionit që mbahet në Riga në datat 10-14 dhjetor dhe organizohen nga Qendra Kombëtare e Filmit e Letonisë dhe Riga International Film Festival. Ndër folësit në panelet e Riga Meetings do të jenë edhe Wim Wenders, Liv Ullmann, Nik Powell, Agnieszka Holland dhe Nikolaj Nikitin. Riga këtë vit është edhe nikoqire e ceremonisë së ndarjes së shpërblimeve vjetore europiane të filmit, Europan Film Aëards që mbahet me 13 dhjetor dhe organizohet nga European Film Academy. Projekti ‘Cirku fluturues’ është koproduksion Kosovë-Shqipëri-Kroaci dhe është mbështetur për zhvillim nga Qendra Kinematografike e Kosovës dhe Qendra Kombëtare Kinematografike e Shqipërisë.  
Projekti ‘Cirku fluturues’ prezentohet në Riga në mes 12 projekteve Europiane

Open call for projects for ‘Vanessa Redgrave Award for PriFest’

PriFest calls all regional filmmakers to apply with projects at Prishtina Film FORUM 2015. Eligible are all 4F projects (First Feature Fiction Film) of the director from the following countries: Macedonia, Albania, Montenegro, Kosovo, Serbia and as of this year also Bosnia-Herzegovina and Croatia. The team (producer / director) of selected projects will have the opportunity to attend a free of charge two-day pitching training conducted by German pitching experts and facilitated by PriFORUM. After this process, the selected projects will be presented by director and producer in the format of the pitch competing for the Best Pitch award in front of the International Jury and accredited festival guests. Projects can apply with treatment if they don’t have a finished script. Best Pitch will be awarded as ‘Vanessa Redgrave Award for PriFest’ including the financial award of 1,000 euros. World famous actress and Oscar winner Vanessa Redgrave is an honorary president of PriFest, and since last year PriFest has established an award honoured by her name. Interested filmmakers can apply online and the deadline for the application is 10.03.2015. Best Pitch competition will be held on the dates 25-26 April 2015 during PriFORUM among other activities such as debates, conferences, workshops and the pitch training. Prishtina Film FORUM is an industry platform of PriFest and is a meeting point of regional filmmakers and European film experts. 7th edition of PriFest is scheduled on 24 April – 01 May 2015. Link for application: http://prifest.org/?id=36&l=en
 Open call for projects for ‘Vanessa Redgrave Award for PriFest’

Prishtina International Film Festival 6th Edition Awards

European Competition - The Golden Goddess for Best Film went to “The Selfish Giant”. A contemporary fable about 13 year old Arbor and his best friend Swifty, directed by Clio Barnard (UK). - The Golden Goddess Special Jury Prize went to “Love Me”. A great romantic movie, directed by Maryna Er Gorbach and Mehmet Bahadir Er (Ukraine/Turkey). - The Golden Goddess Students’ Independent Jury Prize went to “The Selfish Giant”.   Honey and Blood Competition (Balkan Competition). - The Red Goddess for Best Balkan Film went to “The Disobedient”. Directed by Mina Djukic (Serbia), perfectly captures the rush of youthful rebellion and the euphoria of finding a kindred spirit. - The Golden Goddess for Best Balkan Director went to Nevio Marasovic (Croatia). Director of “Vis a vis”, a film that narrates the personal troubles of a director and actor while writing an script. - The Golden Goddess for Best Balkan Actor went to Nik Xhelilaj for his role as principal actor in the movie “Crossroads”, directed by Faysal Soysal (Turkey). - The Golden Goddess for Best Balkan Actress went to Hana Selimovic for her role as principal actress in the movie “The Disobedient” (Serbia). - The Media Jury Prize, awarded by Dritan Hoxha Foundation, went to “Chefurs Raus”, directed by Goran Vojnovic (Slovenia).   Middle Length Competition - The Silver Goddess for Best Middle Length film went to “Sunny”, directed by Barbara Ott (Germany). A film about the dreams, fears and hopes of Hajo, a brand-new dad of 19 years old. - The Special Jury Mention for Cinematography went to Latif Hasolli (Director of Photography) in the film “One of them”, directed by Illirjan Himaj. - The Special Jury Mention for script went to the film “By Chance”, directed by Tanja Golic, a poignant tribute to the architecture of human relationships.   Audience Award - The Audience Award went to “Philomena”, by Stephen Frears (UK).   PriForum - Vanessa Redgrave Best Pitch Award to project “An unforgettable journey…” by Kushtrim Bekteshi from Macedonia.      
Prishtina International Film Festival 6th Edition Awards
Citate

"There are A-list festivals and B-list festivals in the world. For me, PriFilmFest is an A-list festival from this first edition."

Ms. Vanessa Redgrave

Oscar and Golden Globe winner